Spoločnosť ELKA Kremnica mieri do konkurzu

02.10.2013 Žiar nad Hronom

Kremnické Bane 2. októbra (TASR) - Spoločnosť SITNO, a. s. podala na Okresný súd v Banskej Bystrici návrh na konkurz svojej dcérskej spoločnosti ELKA, a. s. Kremnica so sídlom v Kremnických baniach (okres Žiar nad Hronom). Dôvodom podania návrhu je platobná neschopnosť spoločnosti, slabnúci globálny dopyt a pretrvávajúca kríza v strojárskom priemysle. Informoval o tom hovorca spoločnosti SITNO, a. s. Peter Benčurik.

"Negatívne chod spoločnosti ELKA výrazne ovplyvnilo rozhodnutie kľúčového obchodného partnera o znížení dodávok a presunutí novej zákazkovej náplne ďalšími obchodnými partnermi mimo Slovenskú republiku," konkretizoval ďalej Benčurik s tým, že spoločnosť SITNO však už od pôvodného majiteľa prebrala firmu ELKA vo veľmi vážnom stave. "Spoločnosť bola v tom čase výrazne zadlžená a nebola schopná uhrádzať mnohé zo svojich záväzkov," doplnil.

Pred podaním návrhu na konkurz si spoločnosť splnila svoje záväzky voči zamestnancom a Sociálnej poisťovni. Ako informoval komunikačný riaditeľ Sociálnej poisťovne (SP) Peter Višváder, pobočka SP si v súčasnosti overuje podanie návrhu na konkurzné konanie. "Požiadali sme súd, aby nám oznámil, či bol na tohto zamestnávateľa podaný návrh na vyhlásenie konkurzu, deň doručenia návrhu na vyhlásenie konkurzu a či podaný návrh spĺňa zákonom stanovené náležitosti," uviedol.

Podľa slov Višvádera sa už na pobočku SP obrátil aj zamestnanec spoločnosti. "Zamestnancovi tejto spoločnosti, ktorý sa na nás včera (1. 10.) obrátil so žiadosťou ako má v prípade vyhlásenia konkurzu postupovať sme vysvetlili, aké doklady je potrebné predložiť Sociálnej poisťovni pre posúdenie nároku na dávku garančného poistenia s tým, že zástupcovi zamestnancov budú odovzdané potrebné tlačivá - Oznámenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia, Potvrdenie zamestnávateľa na účely nároku na dávku garančného poistenia, Žiadosť o dávku garančného poistenia," vysvetlil s tým, že zamestnanci pobočky sú pripravení poradiť zamestnancom, ako presne majú o dávku garančného poistenia požiadať a čo je k tomu potrebné doložiť.

Spoločnosť ELKA, a. s. Kremnica pôsobí na trhu od roku 2000. Najväčšiu časť produkcie tvorí výroba elektrických olejových radiátorov, sušičov a žiaričov. Okrem toho sa firma špecializuje na výrobky z plechu s vlastnou povrchovou úpravou, najmä kancelárskeho nábytku a doplnkov.
 

Vyberte región